Oppiminen on tärkein tulevaisuuden metataito
“Oppimisesta on jälleen tullut intohimoni. En ole pariin vuoteen lukenut ainoatakaan romaania vaan ainoastaan tietokirjoja. Lisäksi kuuntelen lähes jatkuvasti podcasteja autossa, lenkillä ja aina kun olen liikkeessä. Mä yritän oppia joka päivä jotain uutta.”
– Tuomo Loukomies
Mitä oppijalta nykypäivänä vaaditaan?
Työntekijältä vaaditaan nykytyössä aivan mieletöntä taitotasoa. Digitalisaation, robotiikan ja teknologian kehitys on sellaista että ainoastaan oppijat pärjäävät. Taidoilla, jotka on opittu 70, 80 tai vaikkapa 90-luvuilla ei monissa ammateissa oikeastaan tee nykypäivänä enää mitään. Oppiminen onkin tärkein tulevaisuuden metataito, jota ihminen voi itsessään vaalia.
Miten koulutuksia tulisi kehittää työelämässä?
Omasta mielestäni nykypäivänä on vielä liian paljon koulutuksia missä joku pitää luentoa ja muut istuu kuuntelemassa luokassa pitkiäkin aikoja. Minä uskon itse enemmän tekemällä oppimiseen. Niitäkin koulutuksia alkaa jo olemaan, mutta silti ne ovat vähemmistössä.
Pitäisi vihdoin päästä pois siitä ajatuksesta, että ihminen olisi oppimisen tai kouluttamisen objekti. Sen tilalle pitäisi saada ajatusmalli, jossa jokainen ihminen olisi oman oppimisensa subjekti. Tämä liittyy vahvasti myös motivaatioon. Ensimmäinen edellytys oppimiselle onkin se, että ihmisissä pitäisi pystyä sytyttämään into itse opetusta kohtaan. Jos oppija pääsee tämän lisäksi itse kokeilemaan oppimaansa niin silloin motivaatio aihetta kohtaan vain paranee. Hyvänä vinkkinä oppijoille on se, että jos itse opetat aihetta opit myös samalla itse.
Marika Mauryn tutkimuksen mukaan vain 2% työntekijöistä tunnistaa oman työpaikkansa strategian. Kyse on juuri siitä, että ihmiset on laitettu seminaarisaliin kuuntelemaan yrityksen strategiaa ilman että heille on kerrottu miksi se on tärkeää. Mikäli aihe ei ole kiinnostava silloin se on myös vaikea omaksua. Ihmiset eivät suinkaan ole typeriä vaan siitä, että strategia esiteetään tylsällä ja ei-kiinnostavalla tavalla. Tällä tavalla ei muisti eikä motivaatio juurikaan stimuloidu ja kukaan ei muista mitään koko strategiasta.
Mitä digitaalisia työkaluja itse käytät?
- Dragon Dictation, toimii sekä kirjoituksen apuvälineenä mutta myös kielen opiskelun apuvälineenä
- Evernote – muistamisen ja muistiinpanojen apuna
- Google Drive – varastoin tänne tietoa ja dokumentteja
- Podcastit
- Amazonin äänikirjat
- Google Scholar
Tuomo Loukomies
Oppimisvalmentaja ja erityisopettaja. Kissconsultingin valmentaja
Avainsanat: oppiminen