Medialukutaito on kansalaisvalmius
“Media muuttuu kovalla vauhdilla, kun sinne tulee uskottavien sisältöjen rinnalle mitä villeintä materiaalia. Hyvä medialukutaito onkin sitä, että onnistuu mahdollisimman hyvin hahmottamaan totuuden huijauksista.”
– Keijo Leppänen
Henkilökohtaisesti yritän kehittää medialukutaitoani ns. “kansalaistolkun” varaan. Minun tapauksessani tämä tolkku muodostuu elämänkokemuksesta ja ammatillisesta osaamisesta.
Miten pääsee turvallisimpaan lopputulokseen medialukutaidossa?
Kova kiire tiedon julkituonnissa altistaa virheille, yleensä toki tahattomille. Siksi kannattaa tarkastaa useita lähteitä tai viestimiä ja palata päälähteellekin uudelleen muutaman tunnin kuluttua.
Vinkkinä voisin antaa sen, että kannattaa käyttää monipuolisesti eri median tarjoamia lähteitä. Kannattaa käyttää vanhoja auktorisoituja tietolähteitä eli mediataloja ja mahdollisimman vähän houkuttelevaa viraalimateriaalia.
Luotettavia mediataloja ovat:
Sosiaalinen media ei tarjoa objektiivisuutta
Vaikka sosiaalinen media on tuonut meille paljon hyvää, sen myötä on valitettavasti myös levinnyt mahdollisuus levittää “muunneltua totuutta”. Sen takia onkin hyvä, ettei oltaisi pelkästään sosiaalisen median varassa, vaan pyritään etsimään faktoja myös muualta.
On hyvin mahdollista, että tulevaisuudessa elämme yhä enemmän kuplissamme. Mitä nuoremmista sukupolvista puhumme, sitä suurempi riski on syrjähtää medialukutaidoissa sellaiselle tielle, jossa ei ole enää lähdekritiikkiä tai totuutta lähelläkään. Onkin sanottu, että medialukutaidon kannalta kaikkein tärkeintä on hyvä suomalainen korkeatasoinen peruskoulu. Tämän allekirjoitan täysin.
Miten me voisimme selvitä villistä mediatarjonnasta?
Itse haen tietoa niin, että käyn ensin wikipediassa. Tämän jälkeen teen rajattuja Google-hakuja ja lopuksi, jos kyseessä on ajankohtainen uutinen, tarkistan että jokin valtamedia on jutun jo huomioinut. Tämän lisäksi kannattaa tarkistaa, mitä eri mediatalot ovat tarinasta kertoneet. Meillä Suomessa on tässä hyvä tilanne, koska valtiohallintoa myöten meillä arvostetaan moniarvoista mediaa. On huomattava, että Wikipedia ei tietenkään pelkästään riitä, jos ajatellaan lopullisia totuuksia, mutta se on mielestäni loistava keksintö. Pidän sitä nopean kuluttajan hyvänä vinkkilähteenä.
Informaatiosodankäynti ja trollit
Media- ja informaatiosodankäynti on tällä hetkellä yleisin ja jossain päin maailmaa myös varsin vaarallinen sodankäynnin muoto. Se, joka alueella valtaa, pitää myös tietoa ja mielellään sensuroi sitä. Informaatiosodankäynti on mielestäni suuri uhka, varsinkin siellä, missä moniarvoinen tai opposition media tukahdutetaan keinolla tai toisella. Suomen trolleista päästään eroon hyvän moniarvoisen median ja peruskoulutuksen ansiosta ennemmin tai myöhemmin.
Keijo Leppänen
Uutisankkuri MTV3